poniedziałek, 15 lutego 2010

Tarta cebulowa a'la quiche lorraine




To jest coś takiego właśnie: trochę tarta, a trochę quiche, ale obiecuję także, że zrobię niedługo klasycznego quiche'a (pokochałam je po wizycie w Paryżu). Tymczasem:

Składniki:
300 g mąki
3/4 kostki masła
odrobina wody
kilka plastrów wędzonego boczku
3/4 kg cebuli
200 ml kwaśnej śmietany (dałam 12%)
4 jajka
łyżeczka tymianku
2 łyżki mąki
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy Dijon
(może być "Francuska" Kamisa)

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto z mąki, masła i wody, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie wysmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek- aż będzie chrupki, odcedzamy go z tłuszczu i wykładamy na papierowy ręcznik. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulę,doprawiamy tymiankiem, smażymy ok 20 min., w razie potrzeby dodając masła, kiedy będzie miękka zasypujemy ją dwoma łyżkami mąki, smażymy jeszcze 5 min. zostawiamy do przestygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Wykładamy na posmarowana masłem formę do tarty (ja kładę jeszcze na dno wycięte kółko z papieru do pieczenia). Nakłuwamy ciasto na dnie widelcem i podpiekamy z obciążeniem ok. 15 min (aż dno będzie suche). Po wyjęciu smarujemy spód musztardą, wrzucamy cebulę i boczek. Całość zalewamy śmietaną rozbełtaną z jajkami, sola i pieprzem. Pieczemy 20-30 min. (w 180-200 stopniach).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz