niedziela, 14 lutego 2010

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy




To bardzo fajna, średnio-sycąca zupa, odpowiednio przyprawiona- rozgrzewa. Kiedy doda się grzanki można naprawdę się najeść.

Składniki (na 4 porcje):
200 g czerwonej soczewicy (pół paczki)
3 łodygi selera naciowego
puszka pomidorów krojonych bez skórki
dwie duże cebule
dwie papryki
4 ząbki czosnku
czarny pieprz, sól, cukier, chili, czerwona suszona papryka
oliwa

Wykonanie:
Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem szklimy na oliwie, wsypujemy ciecierzycę, zalewamy litrem gotującej się wody. Dodajemy pokrojony seler, po 15 minutach także paprykę. Doprawiamy do smaku- cukrem, solą, papryką oraz czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Można podawać z grzankami z żytniego chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz