piątek, 19 lutego 2010

Schab w sosie śmietanowym z pieczarkami i papryką



Do tego przepisu można wykorzystać każde mięso, które da się uformować w jako-takie kotlety. Na co dzień piersi z kurczaka lub schab, a od święta polędwiczki wieprzowe. Sos jest aksamitny, aromatyczny i naprawdę pyszny. Choc zdjęcie nie jest może imponujące- bardzo polecam.

Składniki: (podaję orientacyjnie na 6 kotletów)
mięso- ja użyłam sześciu schabowych
trzy garści pieczarek
1,5 papryki (czerwona+żółta)
1,5 szklanki śmietanki 12%
musztarda ostra
musztarda "Francuska"
tymianek
rozmaryn
3 ząbki czosnku
czarny, świeżo mielony pieprz
bulionetka wołowa
olej, łyżka masła

Wykonanie:
Kawałki mięsa rozbić, oprószyć pieprzem, posmarować ostrą musztardą, odstawić. W tym czasie pokroić pieczarki w cienkie plasterki, a paprykę w ok. 3 cm paski. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Smażyć kotlety na ostrym ogniu (można partiami)i zawinąć w folię aluminiową, by nie ostygły. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić pieczarki na 5 min, dodać paprykę. Po chwili wcisnąć czosnek, jeśli jest trochę wody na patelni wrzucić bulionetkę, jeśli nie- podlać odrobiną wody. Wlać śmietankę, dodać 2 łyżki musztardy "Francuskiej", rozmaryn i tymianek, dusić jakieś 7 min. Dodać kotlety, podgrzać całość jeszcze 5 min. Podawać z makaronem tagiatelle lub puree ziemniaczanym.

2 komentarze:

  1. mięso + warzywa to zawsze pyszne połaczenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis znalazłam przypadkiem szukając sposobu na wykorzystanie dziwnych rzeczy leżących w lodówce ;)

    Efekt fantastyczny, sos rewelacja, palce lizać, wygląda znacznie lepiej jak na zdjęciu ma taki miodowy kolor piękny.

    Ogólnie gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń