piątek, 22 stycznia 2010

Pikantna zupa gulaszowa z papryką i pieczarkami

To pikantna rozgrzewająca zupa, bardzo sycąca, idealna na zimę. Można podawać ją solo lub z makaronem (ja lubię ten drobny w kształcie ziarenek ryżu) lub pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Składniki:
ok. 60-70 dag mięsa wieprzowego- łopatka lub biodrówka (można zamienić np. na indyka)
40 dag pieczarek
dwie czerwone papryki
garstka grzybów suszonych lub kostka grzybowa
dwie duże cebule
suszona papryczka chili
koncentrat pomidorowy
4 ząbki czosnku
mąką: pszenna i ziemniaczana
listek laurowy, ziele angielskie
tymianek, pieprz cayenne
oliwa

Wykonanie:
Mięsko kroimy w kostkę, obtaczamy w mieszance mąki ziemniaczanej i pszennej, obsmażamy partiami na patelni, wrzucamy do garnka z grubym dnem. Na pozostałym na patelni oleju, szklimy pokrojoną w półplasterki cebulę, dodajemy do mięsa. Wrzucamy tam też pieczarki pokrojone w cienkie plastry, papryczkę chili ugniecioną w moździerzu (bez pestek, chyba, że ktoś lubi b. ostre), grzyby lub kostkę, listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu, łyżeczkę tymianku, trzy łyżki koncentratu, czosnek. Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryć wszystko. Gotujemy na małym ogniu pod pokrywką przez godzinę. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w paski, gotujemy 10 min.

1 komentarz:

  1. Zrobiłam wszystko tak jak opisałaś z tym że dodałam jeszcze 2 marchewki :)Wyszła pyszna. Naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń